Mi a Legfőbb Tehetség?

Videó lejátszása

A Legfőbb Tehetség egy olyan énállapot, ami hétköznapi szavakkal megfogható, de archetipikusságából fakadóan önmagában vonzó, és ettől sokszor transzcendens színezetű.

A buddhizmus beszél a Dharmáról, ami egyszerre jelent Igazságot, Törvényt, és beszél személyes Dharmáról, ami jelenti az egyén sorsát, önmegvalósításának útját, amin keresztül ő a Dharmához eljuthat. A Legfőbb Tehetséget azért írom nagy kezdőbetűkkel, mert számomra a személyes Dharma fogalmával egyenértékű.

A Legfőbb Tehetség tükrözi az egyén személyiségét, és mutatja meg az abban rejlő szépséget, magasabb küldetést. Megmutatja, hogy az egyén lelkiségéből mi fakad, amivel ő hasznos lehet a világnak. Úgy is mondhatnánk, hogy megmutatja mi az ő ajándéka, mi az ő üzenete a világnak.

Sok spirituális iskolában az egyén az egót vagy a kis self-et szeretné meghaladni, hogy felismerje az Önvalót, az Ént, Istent, Atmant, és feloldódjon abban, és ezzel megszabaduljon a kis self kötődései okozta szenvedésektől. A self akadálynak tűnik, amit le kell győzni valami nagy teljesség felismeréséért. Közben ezek az iskolák nem teszik fel azt a kérdést, hogy mi az bennem, az egyéniségemben, ami limitáltságában, embermivoltában is teljes.

Ez egy hasított világképhez vezethet, ahol a kis én nem is tartja magát érdekesnek, és egyből ,,valami nagy fényes csodálatos Buddhává szeretne válni”, és ezen ambíciója sokszor nem is támogatja a világban való boldogulását, mert nehezebben kapcsolódik mondjuk a többi ,,földi” emberhez.

A Legfőbb Tehetségünk azt mutatja meg, hogy milyen állapot számunkra a földi boldogság, és mivel ez például az önfeledtség, szépség, erő, szeretet, rend, tisztaság, fegyelem, felelősség, méltóság különböző állapotait mutatja, van benne egy archetipikus hangulat, egy örrökkévaló, sokszor költői színezet, eredendő szépség.

Alapvetően erő, érzelmi, szellemi, elvont művészi vagy spirituális jellegű Legfőbb Tehetségekről beszélek, de ezeknek sok különleges kombinációját is láttam már. Minden Legfőbb Tehtség más, az elmúlt 12 évben láttam hasonlóakat, de sosem láttam még két ugyanolyat.

Videó lejátszása